26/4/10

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε ο εθελοντικός καθαρισμός του Υγρότοπου Καλυβίων!



Την Κυριακή 25 Απριλίου πραγματοποιήθηκε εθελοντικός καθαρισμός στον παραλιακό δρόμο Νέας Κίου – Ναυπλίου στον Υγρότοπο Καλυβίων. Η δράση αυτή οργανώθηκε με πρωτοβουλία της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας και του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Νέας Κίου με τη συμμετοχή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αργολίδας και των Δήμων της Νέας Κίου, του Άργους, της Νέας Τίρυνθας και της Μιδέας.
Ήταν μια προσπάθεια να αναδειχθεί και να γίνει γνωστή η σπουδαιότητα του Υγρότοπου στην τοπική κοινωνία για να αντιληφθεί ότι η διατήρηση του οικοσυστήματος του υγρότοπου έχει να κάνει με την ίδια τη ζωή της.
Η δράση αυτή πλαισιώθηκε από πολύ κόσμο (180 με 200 άτομα), μικρούς και μεγάλους μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, μέλη της Ορνιθολογικής Εταιρείας, της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης και μέλη άλλων συλλόγων και είχε μεγάλη ανταπόκριση και συμμετοχή ήδη από τον αρχικό σχεδιασμό της.

Συμμετέχοντας σε αυτή τη δράση διαπιστώσαμε καλύτερα την κατάσταση του υγρότοπου που οριοθετείται από την Εφημερίδα της Κυβέρνησης ως «περιοχή προστασίας της φύσης». Είναι γνωστό ότι έχει υποστεί μόνιμη βλάβη με περιορισμό της έκτασής του με μπαζώματα, δρόμους και κτίρια σε σημείο που δύσκολα ένας διερχόμενος να διακρίνει τον υγρότοπο τουλάχιστον στην πραγματική του έκταση. Την ημέρα του εθελοντικού καθαρισμού διαπιστώσαμε πλέον με αποδείξεις την πραγματική εγκατάλειψή του και την περιφρόνηση που δέχεται καθώς εξακολουθεί να είναι ένας σκουπιδότοπος. Ένας χώρος που συναντάς από λάστιχα και δοχεία λιπαντικών αυτοκινήτων μέχρι ότι μπορείς να φανταστείς. Μέσα σε δύο ώρες καταφέραμε να γεμίσουμε δύο μεγάλα απορριμματοφόρα. Ένας χώρος που καταρχήν δεν υπάρχει κανένας κάδος απορριμμάτων και καμιά μέριμνα για συλλογή απορριμμάτων!
Μας συγκίνησε ότι είδη πουλιών όπως οι θαλασσοσφυριχτές συνεχίζουν να επιλέγουν τον «πληγωμένο» αυτόν υγρότοπο για να ζήσουν και φτιάχνουν τις φωλιές τους ακόμα και στα μπαζώματα!
Ο υγρότοπος αξίζει καλύτερη τύχη! Χρειάζεται να τον γνωρίσουμε, να συνειδητοποιήσουμε την αξία του και σίγουρα θα κερδίσει την αγάπη και το ενδιαφέρον μας! Δεν ζητά πολλά! Απλά να του επιτρέψουμε να υπάρχει και να μην τον κακοποιούμε! Αντίθετα θα μας χαρίσει πολλά οφέλη αν τον σεβαστούμε!
Πιστεύουμε ότι θα βοηθούσαν σημαντικά ενημερωτικές πινακίδες που θα συμβούλευαν για τη συμπεριφορά των επισκεπτών στο χώρο και θα αναδείκνυαν την αξία του με φωτογραφίες από την ποικιλία των ειδών και κυρίως των πανέμορφων πουλιών που φιλοξενεί ο τόπος!
Η υλοποίηση λοιπόν τέτοιων δράσεων και ο συμβολικός τους χαρακτήρας έχει έναν ευρύτερα διαπαιδαγωγικό χαρακτήρα και για την τοπική κοινωνία και για τους μαθητές: να αντιληφθούν την σπουδαιότητα του υγρότοπου, να συνειδητοποιήσουν την περιβαλλοντική του αξία έτσι ώστε να τον αναδείξουν και να τον υπερασπιστούν!

Παιδαγωγική Ομάδα του ΚΠΕ Νέας Κίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου